Mohly existovat vyspělé starověké civilizace?


Kolem historie lidstva se váže řada otázek, a je pravdou, že na mnohé z nich doposud neznáme odpověď. To dává příležitost nejrůznějším více či méně pravděpodobným hypotézám, aby si našly cestu mezi lidi. A jednou z těch nejoblíbenějších je ta, že starověké civilizace byly mnohem vyspělejší, než bychom si mohli představit – podle některých měly například elektřinu, ovládaly laserové zbraně a podobně. Ovšem dnes již můžeme říci, co na tom vlastně může být pravdy. Máme totiž poměrně velký dostatek důkazů.

 

egyptské pyramidy

 

Tím prvním, co vzbuzuje pozornost, jsou nejrůznější starověké chrámy a další stavby, jako například pyramidy. Jen těžko si dovedeme představit, že lidé s primitivními nástroji, kteří v mnoha případech ještě ani neznali kolo, dovedli něco takového postavit. Zvláště když v některých případech na sobě sedí kameny tak dokonale, že jimi neprojde ani žiletka.

 

Pak zde máme také takzvané „baterie“, tedy nádoby, které, pokud jsou naplněny alkoholovým roztokem, například kvašeným vínem, které bylo i kdysi velmi běžné, produkuje elektrický proud. To podporuje i fakt, že se například v chodbách pyramid nenašly žádné stopy po pochodních ani otevřeném ohni, ačkoliv si dělníci museli samozřejmě svítit. Zdálo by se tedy, že záhada je rozřešena. Ovšem tak tomu není.

 

visuté zahrady

 

Ve skutečnosti je potřeba přiznat, že lidé jsou zkrátka šikovnější, a takoví byli již ve starověku. I s primitivními nástroji dokázali úžasné věci, zvláště když se dokázali organizovat ve velkém počtu v rámci nějaké velké akce, jako byla například právě náboženská stavba. Zapomenout nesmíme ani na to, že kameny časem sedají. Jistě, nyní na sobě sedí velmi pevně, ale bylo tomu tak vždy? Nebo je to důsledek tisíce let působení gravitačních sil? Pravděpodobnější je ta druhá možnost.

 

Co se elektřiny týče, tak tyto baterie jí produkují tak malé množství, že by nebylo nijak využitelné. Zřejmě se tedy skutečně jednalo pouze o džbány na víno. Musíme se tedy zkrátka smířit s tím, že pokrok lidstva skutečně probíhá v podstatě lineárně.

Podobné příspěvky