Jak postupovat, aby se naše dítě nestalo závislé na mobilním telefonu?


My jsme byli generace, která byla zvyklá být pořád venku mezi dětmi. A nepřišlo nám to divné a ani jsme si nedělali hlavu s tím s čím si zrovna máme hrát. A šlo nám to všechno tak nějak plynule a bez námahy. A samozřejmě, že na to máme jen ty nejlepší vzpomínky, které nám dál formovaly sociální vazby, které jsme využily v dospělosti. Ale dnešní generace dětí je již úplně jiná a někdy jinde, než jsme byli my a celé naše dětství. Samozřejmě tu nebudu polemizovat o tom, kdo byl lepší a komu dětství toho přinášelo více. Ale rozdíly tu jistě jsou. Například nová generace dětí už skoro ani neví jaké to je venku, protože všechny jejich rodiče mají aspoň jedno anebo dvě auta, protože bez nich by nestíhali už vůbec nic. Takže dnešní děti jsou zvyklé, že je jejich rodiče převezou z místa A do bodu B, kde si jen vystoupí a přejdou si na místo další. Vlastně dnešní generace dětí ani moc pobyt venku neznají.

mobilní telefon

Protože se rodičů ptají, co by vlastně venku měli dělat. A, že je to venku nudí a že by nejlépe potřebovali jít domů ke své televizi a mobilním telefonům. Mnoho dětí, které vyrůstají v této době jsou na mobilních telefonech závislí. A není zvláštní, že pomalu pětileté dítě má založený profil na sociálních sítích. A hrozné je, že některé takhle malé děti v tom je ještě jejich rodiče podporují. A děti jsou tak vystavovány tak těžkým technologiím jako jsou chytré telefony a podobně. A má to na ně obrovský vliv. Děti se přestanou zajímat o své okolí a veškerý svůj volný čas tak investují do neustálého sledování mobilních obrazovek. A na konec je nezajímá realita, ale jen falešné prostředí, které je vytvořené na facebookových nebo instagramových účtech.

děti a selfie

Ale není to škoda? A jak tedy máme svoje děti chránit před závislostí na mobilních telefonech? Vždy je velmi důležité, abyste svým dětem nastavovali hranice. A aby oni věděli, že je nikdy nesmí porušit a když ano, že za to bude následovat trest. A to třeba takový, že mu prostě ten telefon vezmete na delší dobu, než jste byli domluveni předtím. Nikdy by děti neměli mít neomezený přístup k mobilnímu telefonu. A vy se jim nebojte říct proč by měl být telefon vypnutý. A co by se jim mohlo všechno stát, když ho budou nadměrně používat. A, že závislost na mobilu je stejná jako každá jiná. A že pokud se stanete závislými, budete mít i abstinenční příznaky, které s sebou nesou podrážděnost, agresivitu a jiné negativní dopady. Vždycky byste si měli půjčování mobilního telefonu dětem rozmyslet a přistupovat k tomu s co nejvyšší opatrností.