Co by znamenal kolaps golfského proudu


Jedním z nejznámějších mořských proudů je bezesporu ten Golfský. Najdeme jej v Atlantském oceánu a přivádí teplou vodu z tropů až k pobřeží Velké Británie. V posledních letech se však stále častěji mluví o tom, že existuje reálná hrozba jeho kolapsu v důsledku globálních změn klimatu. Mnoho lidí si však nedokáže představit, jak by k tomu vůbec mohlo dojít, natož následky, jaké by toto mělo.

 

Zde je potřeba si uvědomit, jak moc právě tento mořský jev ovlivňuje počasí u nás. Ačkoliv totiž například naše republika leží na stejné zeměpisné šířce jako Kanada, rozhodně je tu podstatně tepleji. A to platí i o ostatních evropských státech. Je to právě díky teplé vodě přiváděné Golfským proudem.

 

zdroje globálních změn klimatu

 

Pokud by tedy zeslábl nebo se dokonce ztratil, je jasné, že by to mělo značný vliv na naše podnebí. Předně bychom u nás měli chladněji, a to nejen v létě, ale také v zimě. Jistě, v současné době horkých letních dní to nezní tak špatně, avšak když si uvědomíme, jaký vliv by to mělo na zemědělství, a to nejen u nás, ale v celé Evropě, pak je jasné, že škody by byly obrovské.

 

zemědělství by kolapsem Golfského proudu utrpělo

 

Jak by se mu ale mohlo něco stát? Na vině jsou roztávající ledovce v Arktidě, na severním polárním kruhu. Ty totiž po roztátí tvoří velmi ledovou vodu, která se, jak jich taje stále více, dostává stále více na jih. Zde se setkává právě s Golfským proudem, který ji postupně přestává stačit ohřívat. A začíná tedy končit stále více na jihu. Je dokonce možné, že s postupujícím táním ledovců, zvláště pokud se bude zrychlovat, nakonec zmizí úplně.

 

Samozřejmě je to problém, který je nutné řešit, byť nepatří zrovna mezi ty nejakutnější. Bohužel, v současné době řešení zkrátka neexistuje. Potíž je v tom, že by bylo nutné zastavit tání ledovců, a tedy i globální změny klimatu. V současné době však budeme rádi, když jejich postup byť jen zpomalíme. A to v tomto případě rozhodně nestačí. Poskytne nám to však alespoň trochu času na nalezení nějakého lepšího řešení.

Podobné příspěvky