Jak vidíme?


Celé lidské tělo je velmi zajímavé a existuje ještě mnoho věcí a procesů, o kterým ještě nemáme ani ponětí. Pokud bychom si dobře prohlédali například oční bulvu, jistě nás na ní hodně věcí překvapí. Snad ani ne její jednotlivé složky, ale to, jak je náš zrak složitě organizován, je přímo fascinující. Světlo, které vnímáme totiž musí projít přes rohovku, čočku a sklivec až na zadní vnitřní stěnu oční koule. Během tohoto průchodu je dráha světla modifikována podle toho, jestli se díváme na předmět blízký nebo vzdálený, jestli je světlo nebo tma. Jak dopadá světlo na zadní stěnu oční koule, registrují ho speciálně upravené buňky, tyčinky a čípky.

desing

Ty díky tomu, jak mají propletené výběžky, vytváří tak zvanou sítnici. Tyto buňky se spojují s dalšími, které leží ve vrstvě pod sebou a jejichž výběžky se následně spojují do většího shluku, tento shluk nazýváme jako zrakový nerv. Jedním místem v stěně opouští nerv zrakovou kouli a míří dále do mozku. Při svém průběhu vydává speciální části mířící do různých mozkových center. Takto je zařízené, že se informace přicházející z různých míst na těle vzájemně propojují a náš mozek je tak schopen reagovat opravdu velmi komplexně.

výběrt

Konečným místem zrakového nervu je týlní lalok mozku, kde dochází ke zpracování a uvědomění si zrakového vjemu. Zrakem získáváme velmi velké množství informací o okolním světě, a je tak pro nás tím nejdůležitějším smyslem. Není tak divu, že je pro nás důležité nacházet se v prostředí, které je na pohled příjemné. Interiérový designér Praha Vám umožní mít hezké prostředí tam, kde se ocitáme nejčastěji, ve svém domově. Pomůže Vám vytvořit si takový domov, který odpovídá Vaší povaze, aby se toto místo stalo doopravdy tím nejpříjemnějším, kam se budete každý den po práci radostně vracet a kde si budete moci nerušeně odpočinout.

Podobné příspěvky