Strašák jménem peníze


Za nájmy, hypotéky a energie zaplatíme o několik tisíc měsíčně navíc. Lidé přestávají zvládat vycházet se svými příjmy, i když před pár lety to pro většinu domácností ještě nebyl problém. Dnes už mají lidé potíže ušetřit i pár korun, a pokud je potká nečekaný výdaj, může to znamenat velice citelný zásah do jejich rodinného rozpočtu. Roste počet lidí, kteří si berou půjčky a různé úvěry na obyčejné spotřebiče, protože si na ně nezvládnou našetřit. Není problém chodit do práce a vydělat si peníze, problém je z výplaty všechno důležité zaplatit. Zatímco roste počet lidí, kteří se trápí v exekucích, naši skvělí politici si nezapomenou každý rok přidat pěkných pár tisícovek k už tak zbytečně vysokému platu navíc.

kufr peněz

Samozřejmě nezapomenou občanů doporučit, aby šetřili. Pokud se lidé zajímají o politiku, všimnou z jedné věci – kamarádi a rodiny vysoce postavených politiků během krizí bohatnou. Přihrávají se jim státní zakázky, odpouští se jim různé druhy a jejich problémy se zametají pod koberec. V běžných občanech to vyvolává dojem, že tady nejsou politici pro občany ale přesně naopak. Mnozí politici mají také vazby na různé firmy, které zaměstnávají občany. Nabízí ale většinou minimální mzdy. Mnozí lidé už tak přemýšlí nad různými věcmi, a jednou z nich je Máme tu vůbec kapitalismus?

peníze eura

Kapitalismus znamená že každý může podnikat, vydělávat více peněz a zaměstnávat ostatní. Jenže kapitalismus v českém pojetí znamená vysoké výdělky podnikatelů, malé výplaty zaměstnanců, a hlavně ceny jako na západě. Nikdo si asi neuměl představit jaké problémy nás za pár let kapitalismu potkají, ale bohužel se ukázalo že člověk je především tvor lakomý a bude se vždycky v prvé řadě zajímat jen o svoje peníze. Kvůli tomu tady velká část dělá potřebné práce za pár korun, a zbytek se jim směje že by se měli víc snažit, aby brali víc. Jenže kdo pak bude vyvážet popelnice a pracovat ve fabrikách?

Podobné příspěvky